Interessefag 18/19

 

BOGLIGE INTERESSEFAG MED PRØVE

 

FYSIK/KEMI

Overvejer du en uddannelse indenfor det naturvidenskabelige område? Kan du lide at undersøge ting og lave forsøg? Så er dette fag noget for dig. Vi vil i undervisningen komme bredt omkring i naturvidenskaben. Udgangspunktet vil være undersøgende og tage afsæt i din hverdag. Fysik/kemi udbydes som prøvefag og bygger ovenpå den undervisning, du har modtaget i 9. klasse. Det vil sige, at faget afsluttes med 10. klassesprøven (FP10), som er en mundtlig/praktisk prøve. 

 

TYSK

I tysk arbejder vi både mundtligt og skriftligt. Du vil få bygget ovenpå den undervisning, du har modtaget i 9. klasse. Vi arbejder med at styrke dine kommunikative evner og gøre dig mere sikker i brugen af det tyske sprog, både mundtligt og skriftligt. Vi interesserer os for tysk sprog, tysk kultur og tysk historie, der kan være med til at give bedre evner til at klare dig i international og global sammenhæng. Tysk er et eksamensfag og afsluttes med den skriftlige og mundtlige 10. klassesprøve (FP10). 


 

BOGLIGE INTERESSEFAG UDEN PRØVE

 
SAMFUNDSFAG
Er du interesseret i, hvad der sker omkring dig, både tæt på og ude i verden? Kan du lide at sige din mening og diskutere? Så er samfundsfag sagen. Vi kommer bredt omkring samfundsfaglige emner som politik, magt og beslutningsprocesser. Demokrati og økonomi. Produktion, arbejde og forbrug. Sociale og kulturelle forhold. Kultur og identitet. Undervisningen tager udgangspunkt i aktuelle nyheder. 

 

X-FAG

Der er mulighed for at vælge ekstrafag i dansk, matematik og engelsk, hvis du har store faglige huller og føler dig meget udfordret både mundtligt og skriftligt. Hvis du vælger X-fag, skal du være indstillet på at lægge en ekstra indsats i det, du synes er svært. Ekstrafag kan indeholde små kurser inden for faget, så du får trænet det, som netop du har brug for. En faglig test vil danne grundlag for holddelingen. 

 

PSYKOLOGI

Psykologi betyder “læren om sindet”. Det handler om sammenhængen mellem det, der foregår oppe i hovedet og den adfærd, der udvises. Faget giver indsigt i forskellige teorier om grundlæggende psykologi. Vi skal lære at analysere mennesker gennem forskellige cases og eksempler, der passer ind under det, vi arbejder med. Derudover skal vi diskutere og debattere forskellige emner inden for psykologi. Gennem livet kommer alle mennesker ud for nogle ting, som kan være svære at forklare, hvorvidt det handler om kærlighed, død, sygdom, livet, venner og meget andet. Vi søger psykologiens svar på disse forhold. 

 

STUDIETID

Dette fag giver mulighed for at lave dine afleveringer og øvrige lektier. Vi giver støtte til at udvikle elevernes studiekompetencer inden for de obligatoriske fag dansk, engelsk og matematik. I Studietid bliver der mulighed for at lære at bruge digitale programmer og hjælpemidler, der kan støtte dig i dit studie her på 10CV og på ungdomsuddannelserne. En del af disse programmer kan der gives tilladelse til at bruge til de afsluttende prøver på 10CV.
(Bemærk! - Har du brug for ekstra træning i fagene dansk, engelsk og/eller matematik, skal du vælge X-fag) 


 

SPORTS- OG MOTIONSFAG

 

VIBORG ELITE
Samarbejdet mellem Viborg Elite og 10CV, giver dig mulighed for at kombinere din sport og 10. klasse.
Du får alle fordelene ved en skræddersyet 10. klasse med sammenhold, oplevelser og personlig afklaring.  Du har de obligatoriske fag dansk, matematik, engelsk, fællestime, klassetid, LifeSkills og kan vælge blandt de øvrige interessefag.
Samtidig kan du dygtiggøre dig i din idræt. Du har to ugentlige morgentræningspas som koordineres med trænigen i din idrætsklub. Du får fire lektioner til fordybelse i eliteidræt, hvor du får styrket din viden om sundhed, ernæring, skadesforebyggelse, mental træning, kommunikation, samarbejde, mediehåndtering, doping, træningsplanlægning, mm. med det ene formål, at du skal blive bedre rustet til et liv med din idræt på eliteniveau.
Læs mere om optagelse og opbygning her.

 

SPORT OG ACTION
Er du klar til at blive udfordret? Er du til nye udfordringer, grænseoverskridende oplevelser, outdoor aktiviteter, fart over feltet, action og anderledes sport? Du skal elske at bruge din krop og er ikke bange for udfordringer. Du vil stifte bekendtskab med en lang række aktiviteter, der udfordrer dig fysisk og mentalt, og derfor skal du kunne se en udfordring i anderledes og ukendte aktiviteter. Nogle af aktiviteterne er gennemgående, mens andre er engangsforløb.
Undervisningen kan blandt andet indeholde duatlon, orienteringsløb, klatring, vandpolo, kampsport, kørestolsbasket, kajak, adventure race, skydning, trial, mountainbike, svømning, yoga, spring, crossfit og bocart. Vi udbygger hele tiden med nye aktiviteter. Faget byder på mulighed for at træne de fysiske elementer, der gør dig parat til at møde udfordringerne. Blandt andet arbejder vi med balance, muskelstyrke, smidighed og kondition. 

 

FITNESS FOR PIGER

Et fag for piger, der har lyst til at komme i bedre form og blive lidt stærkere. Vi vil arbejde hele kroppen igennem og alle vil blive præsenteret for blandt andet step, forskellige former for styrketræning, løb og konditionstræning. Vi skal også et par gange ud af huset og prøve forskellige former for træning, eksempelvis spinning eller vandaerobic. Vi skal have sved på panden og få energi til resten af dagen.

 

FYSISK TRÆNING FOR DRENGE
På dette hold mener vi det seriøst. Du bliver udfordret både fysisk og teoretisk. Fysisk igennem en række forskellige træningsformer som Crossfit, trappetræning, cirkeltræning og fysiske tests. Teoretisk lærer du blandt andet om anatomi, konditions- og styrketræning. Det munder ud i, at du laver dit eget træningsprogram og får mulghed for at træne de andre på holdet.

 

DE STORE BOLDSPIL

Dette er faget, som giver dig tid til at spille de store boldspil som fodbold, håndbold, basket, volley og badminton. Vi spiller og får sved på panden. Vi får skærpet den generelle spilforståelse, overblikket, taktikken og ikke mindst vinderinstinktet. Og der bliver mulighed for at arbejde individuelt med teknik-afslutninger, skud, finter, oplæg og lignende. 

 

DANS OG BEVÆGELSE

Vi arbejder med mange forskellige genrer inden for dansen. Du vil blive præsenteret for pardans, showdance, modern dance, hiphop, funk, disco, jumpstyle, parkour og meget mere. Din fysiske grundtræning vil blive forbedret, og vi arbejder med tekniske færdigheder inden for de forskellige stilarter. Vi bevæger os på mange forskellige måder og arbejder med kroppen som udtryksmiddel. Bevægelsesglæde og fede rytmer skal bære os igennem timerne, hvor vi først og fremmest skal have det sjovt.

 

E-SPORT
Hvordan bliver man god til e-sport? Hvad kræver det at forbedre sig? Faget e-sport giver dig blandt andet et øget kendskab - og introduktion til taktiske muligheder i forskellige spilsituationer. Du får også  styrket dine kompetencer inden for kommunikation, reaktionsevne og du får styrket dine fysiske evner.


 

PRAKTISKE INTERESSEFAG

 

VISUEL IDÉ-DESIGN (Idé-laboratoriet)
Hvordan får man en god idé? Sådan en rigtig god én, som har potentiale til at blive noget stort?
Det lærer vi på Idélaboratoriet. Her får du en række teknikker, som gør dig i stand til at tømme hovedet og fylde det med nye tanker og idéer.

Når først idéen er fundet, bygger vi videre. Hvordan skal den sælges? Til hvem? Og hvordan?
Vi lærer om målgrupper og salgsteknikker som Storytelling og Push-Pull-markedsføring. Hvornår er det rigtigt at lave en plakat og hvornår er det bedst at bruge de sociale medier?

At kende sin målgruppe og have styr på sin markedsføring, er ikke helt nok. Der skal også skaffes penge til projektet. Hvordan gør man det – og hvordan visualiserer man sine idéer så andre også kan forstå, hvor fantastisk geniale, de er?

Når du har været en del af idélaboratoriet, går du ikke nødvendigvis derfra med et konkret produkt, men du går derfra med teknikker, der gør dig i stand til at tænke selv, handle selv og iværksætte selv.

 

KUNST OG DESIGN
Faget er for dig, der holder af at være kreativ og udtrykke dig på flere måder. Vi skal være kreative og fordybe os i arbejdet med forskellige temaer, og du er med til at bestemme, hvad vi arbejder med og hvordan vi arbejder med det. Det er vigtigt, at du er åben for nye arbejdsformer og arbejdsområder. Faget afsluttes med dit eget projekt, hvor du selv vælger et område, du vil arbejde med.

Der arbejdes med forskellige genrer inden for både tegning og maleri lige fra abstrakt maleri til tegning med kul. Du vil få kendskab til forskellige teknikker, materialelære, farvelære, kunstnere, kunsthistorie og komme på besøg på museum/galleri. Vi skal arbejde med collager både på lærred og papir, og collagerne kan tilføres andre materialer, som for eksempel akrylmaling og oliekridt. Der er også mulighed for at arbejde med forskellige former for arkitektur, tegne din egen drømmebolig, designe dit eget tøj eller lave et projekt omkring en bestemt stil eller periode.

 

TEGNING OG MALERI
I faget ”Tegning og maleri” får du mulighed for at arbejde med forskellige udtryksformer inden for netop tegning og maleri. Du behøver ikke være god til at tegne og male, du skal bare kunne lide det.

Vi arbejder med forskellige materialer og redskaber, og introducerer til forskellige teknikker, så vi kan lave spændende billeder/tegninger. Du bliver undervist i farvelære og får lidt at vide om kunsthistorie. Du får mulighed for at dygtiggøre dig og afprøve forskellige redskaber, materialer og teknikker. Blandt andet croquistegning (efter påklædt model), portrættegning, arkitekturtegning og collagekunst. Ved årets slutning, får du mulighed for at lave dit eget projekt, hvor du selv vælger et område, du vil arbejde med.

 

MADVÆRKSTEDET
På madværkstedet skal du lære at lave god og sund mad. Både noget, der kan laves hurtigt, og noget, der kræver god tid. Kunne det ikke være fedt at kunne lave en lækker middag, når kæresten kommer på besøg? Du skal også arbejde med alle de ting, der ligger uden om måltidet, for eksempel planlægning, indkøb, hygiejne, forbrug og økonomi. Der vil være rig mulighed for at få indflydelse på undervisningen i forbindelse med valg af emner og retter. 

 

10CV-BAND OG SAMMENSPIL
På dette valghold vil vi først og fremmest spille og synge sammen med udgangspunkt i rockorkestrets instrumenter. Du behøver ikke at være en ørn til at spille – bare du har lysten og energien til musik. Hen ad vejen vil du lære at spille lidt på forskellige instrumenter, og du vil lære noget om, hvordan man bygger musisk sammenspil op fra grunden. Vi vil tage fat på både kendte og knap så kendte numre – måske spille dem for andre, når vi kan dem.

 
MOTOR
Dette fag er for dig, der interesserer dig for biler og har lidt benzin i blodet. Måske ønsker du at blive mekaniker, og vil gerne prøve dig selv af. I faget arbejder vi med adskillelse og miljøsikring af biler, herunder afmontering af motor og gearkasse. I skal i løbet af timerne ombygge en bil, og vi afslutter faget med at køre markræs i bilerne. 
 

KREATIVT VÆRKSTED
I det kreative værksted får du mulighed for at arbejde med forskellige kreative udtryksformer. Vi arbejder med mange forskellige materialer, og vi vil have mulighed for at lære nogle grundlæggende teknikker inden for decoupage, dekoration af æsker, porcelænsmaling, læder, genbrug, batik, smykker, hækle, filtning og syning. I det kreative værksted er det kun vores egen fantasi, der sætter grænser for, hvad vi kan arbejde med.

 

VÆRKSTEDSFAG

I dette fag arbejder vi med hænderne og med maskiner. Hovedsageligt er det med træ, men vi forventer, at du er åben for at anvende andre materialer. Vi sigter mod at realisere og producere dine ideer. Vi sætter også produktion i andre perspektiver som design og produktudvikling. Overvejer du en håndværksmæssig uddannelse? Fremtidens gode medarbejdere kan tænke nyt. De kan udvikle og iværksætte. Det er netop disse kompetencer, vi prøver at bevidstgøre om i dette fag. 

 
TEATER-OG DRAMAVÆRKSTED

Vi bliver sommetider fuldstændig revet med, når vi møder mennesker, der med både ord og bevægelser er i stand til at fortælle en historie. Som elev og studerende kan det også være godt at kunne lidt mere end ”bare” at lire teksten af. Vi har mange andre måder at kunne kommunikere på. Det kan du lære noget om – og lære at bruge det – i teater- og dramaværkstedet. Først og fremmest et det et værksted, hvor vi skal lære. Måske kan det også blive et værksted, hvor vi lærer andre noget ved at optræde med det, vi har lært.

 
GAMIFICATION
Hvorfor bruge en skraldespand? Kan man afhjælpe tandlægeskræk? Spørgsmålene er mange, når vi ser på de udfordringer, vi møder i dagligdagen. Gamification kan være med til at komme med løsninger, der kan afhjælpe- og i bedste fald løse nogle af vores udfordringer. Gamification tager udgangspunkt i spilverdenen og forsøger at implementere dem i dagligdagen. Vi arbejder blandt andet med programmering, spildesign, idegenerering, spil-analyse samt implementering af spil i vores dagligdag.
 

UNGDOMSLIV
Dette er et interessefag for dig, der har lyst til at lære andre unge at kende, men synes, at det kan være svært i det daglige. Det er faget for dig, der gerne vil have hjælp til at udvikle dine sociale kompetencer.

I Ungdomsliv vil vi skabe et rum sammen, hvor vi kan føle os trygge nok til at dele viden og udtrykke følelser, oplevelser og hemmeligheder, som vi måske aldrig før har delt med andre.
Vi vil lave forskellige aktiviteter og skabe oplevelser sammen. Faget er for både piger og drenge.

 
Vi glæder os
til at se dig på
Viborg Ungdomskole ...
Viborg Ungdomsskole
Reberbanen 13
8800 Viborg
Tlf.: 87 87 19 00
ungdomsskolen@viborg.dk